Thuk Je Che Tibet

 

El TibetEl Tibet es troba situat al centre d’Àsia, amb una superfície de 2,5 milions de quilòmetres quadrats. Les muntanyes més altes de la terra, un vast altiplà àrid i grans valls fluvials componen la pàtria física de sis milions de tibetans. Té una altitud mitjana de 13.000 peus (uns 4000 mil metres) sobre el nivell del mar.

El Tibet està constituït per tres províncies: d'Amdo (ara dividida per la Xina a les províncies de Qinghai, Gansu i Sichuan), Kham (en gran mesura incorporat a les províncies xineses de Sichuan, Qinghai Yunnanand) i U-Tsang (que juntament amb Kham occidental és el territori que la Xina diu Regió Autònoma del Tibet (RAT). 

La Regió Autònoma del Tibet (RAT) comprèn menys de la meitat del Tibet històric i va ser creada per la Xina el 1965 per raons administratives. És important assenyalar que quan els funcionaris i publicacions xineses utilitzen el terme "Tibet" es refereixen només a la Regió Autònoma del Tibet (RAT).

Els tibetans, però, utilitzen el terme Tibet per referir-se a les tres províncies descrites anteriorment, és a dir, l'àrea tradicionalment coneguda com Tibet abans de la invasió 1949-50.


Des que Xina va envair el territori independent del Tibet el 1950, les injustícies dels drets humans en aquesta part del continent asiàtic s'han vist incrementades constantment.

Empresonaments injustificats, tortures, esterilitzacions a les dones, assassinats desmesurats i abusos al medi ambient ha estat i és, la tònica general del dia a dia del poble tibetà.

 

Però estem aquí per dir PROU! 

 

Actualment hi ha prop de 1.100 presoners polítics al Tibet, incloent al Panchen Lama. Segons Amnistia Internacional, molts d'aquests presoners polítics (incloent desenes de presoners de consciència), van ser empresonats sense acusació o judici previ. Aquesta pràctica obeeix al denominat pels xinesos "Xian pa hou shen" (primer el veredicte, després el judici). Relats contrastats indiquen que els presos han estat sistemàticament interrogats, maltractats i torturats de les formes més cruels. 

Ara com ara l'única sortida que té la població tibetana com a forma de protestar és mitjançant les auto-immolacions. 

Ja són més de 130 persones (majoritàriament monjos) les que han hagut de recórrer a aquest horrible sistema de protesta.   

La cultura tibetana està ara millor preservada "fora" que "dins" del Tibet. Segons un informe de la Comissió Internacional de Juristes, a l'interior del Tibet, el govern xinès està fet un genocidi cultural i humà en massa.


Us podeu descarregar el nostre fanzine (pdf).

Himne Nacional del Tibet (Gyallu)

Tibetà

Transcripció del Tibetà

Català

སྲིད་ཞིའི་ཕན་བདེའི་འདོད་རྒུ་འབྱུང་བའི་གཏེར།  

ཐུབ་བསྟན་བསམ་འཕེལ་ནོར་བུའི་འོད་སྣང་འབར།  

བསྟན་འགྲོའི་ནོར་འཛིན་རྒྱ་ཆེར་སྐྱོང་བའི་མགོན།  

འཕྲིན་ལས་ཀྱི་རོལ་མཚོ་རྒྱས།  

རྡོ་རྗེའི་ཁམས་སུ་བརྟན་པས་ཕྱོགས་ཀུན་བྱམས་བརྩེས་སྐྱོང།  

གནམ་བསྐོས་དགའ་བ་བརྒྱ་ལྡན་དབུ་འཕང་དགུང་ལ་རེག  

ཕུན་ཚོགས་སྡེ་བཞིའི་མངའ་ཐང་རྒྱས།  

བོད་ལྗོངས་ཆོལ་ཁ་གསུམ་གྱི་ཁྱོན་

ལ་བདེ་སྐྱིད་རྫོགས་ལྡན་གསར་པས་ཁྱབ།  

ཆོས་སྲིད་ཀྱི་དཔལ་ཡོན་དར།  

ཐུབ་བསྟན་ཕྱོགས་བཅུར་རྒྱས་པས་འཛམ་གླིང་ཡངས་པའི་སྐྱེ་རྒུ་ཞི་བདེའི་དཔལ་ལ་སྦྱོར།  

བོད་ལྗོངས་བསྟན་འགྲོའི་དགེ་མཚན་ཉི་འོད་ཀྱིས།  

བཀྲ་ཤིས་འོད་སྣང་འབུམ་དུ་འཕྲོ་བའི་གཟིས།  

ནག་ཕྱོགས་མུན་པའི་གཡུལ་ལས་རྒྱལ་གྱུར་ཅིག།

Si Zhi Phen De Dö Gu Jungwae Ter  

Thubten Samphel Norbue Onang Bar.  

Tendroe Nordzin Gyache Kyongwae                                                           Gön,  

Trinley Kyi Rol Tsö Gye,  

Dorje Khamsu Ten Pey,  

Chogkün Jham Tse Kyong,  

Namkö Gawa Gyaden,

ü-Phang Gung la Regh 
Phutsong Dezhii Nga-Thang Gye  

Bhod Jong Chul Kha,  

Sum Gyi Khyön La  

Dekyi Dzogden Sarpe Khyap.  

Chösi Kyi Pel Yon Dhar  

Thubten Chog Chur Gyepe  

Dzamling Yangpae Kyegu  

Zhidae Pel La Jör.  

Bhöd Jong Tendrö Getzen Nyi-ö-Kyi  

Trashi O-Nang Bumdutrowae Zi,  

Nag Chog Munpae Yul Ley,  

Gyal Gyur Chig.  

Com tresor que concedeix tots els desitjos de felicitat i benefici,

deixeu que la paraula del Buda s'elevi, com diamant refulgent.

Oh Protectors!, Vosaltres que vetlleu per l'immens regne de la Doctrina i dels éssers, que pugueu estendre el vostre amor i compassió, com oceà, sobre el món i l'univers.

Que el cap de l'Emperador, coronada per cent veritats, abast el zenit i que cobreixin de joia i felicitat infinites el conjunt de les tres províncies tibetanes, per tal de que la prestigiosa glòria del poder espiritual i temporal irradiï.

Que irradiï l'ensenyament del Buda en les deu direccions i que porti la felicitat i la pau a tots els éssers dels universos.

Que les qualitats de la Doctrina i del poble del Tibet resplendeixin com un sol de cent mil raigs benefactors.

Que el seu brillant poder sigui victoriós en el combat contra la fosca ignorància i que guardi per sempre la independència del Tibet.

Himne Nacional del Tibet (Video)